„За Свободата на Добрич“ – урок по проект Rainbow

„С облекчение,  с удовлетворение, с радост и надежда жителите на Хаджиоглу Пазарджик дочакват освободителите. Въпреки че градът е в четириъгълникът на смъртта, едно от най-укрепените места в цялата османска империя, въпреки че не е имало обществена сграда, храм или други, които да не са били пълни с оръжие, боеприпаси и барут, градът се освобождава след продължителни боеве. След три пъти краткотрайна свобода назад в годините, Добрич е окончателно свободен  и няма как да не носи радост на населението. Няма нищо по-сладко от свободата и добричлии много бързо успяват да се съберат и да възстановят оставеният в пламъци град.  В рамките на едно –две десетилетия градът възвръща облика си. Хората несъмнено са част от тази свобода, тя не е получена даром.“ , започва урока си уредникът в РИМ – Добрич Надежда Иванова.
Това бе първият урок по Образователна програма „Паметта на светлите дати“ за 2018 г. Образователното събитие бе на тема: „140 години от Освобождението на Добрич“ (27 януари 1878 г.). Ученици от Финансово стопанска гимназия „Васил Левски с ръководители Снежина Вутова и Калинка Ненова се запознаха с любопитни факти за Освобождението на своя роден град, разгледаха мултимедийна презентация, подготвена от Надежда Иванова и се докоснаха с до реликви от фонда на музея. За учениците това бе въздействащо и незабравимо преживяване.
Посещението на музея беше свързано с проекта по който работят учениците: „RAINBOW-Right Attitude In Building Our World“, по програма Erasmus+.
Урокът „За Свободата на Добрич“ се проведе в Учебен музей/Възрожденско училище на Регионален исторически музей – Добрич.

Вашият коментар