Възможност за учениците, които се интересуват от наука

Първият за България международен майсторски клас на ЦЕРН „Hands on Particle Physics“ ще се проведе на 26-ти март (понеделник) 2018г. в компютърната зала на Физическия факултет, с начален час 10:00. 

Майсторският клас се организира съвместно с Физическия факултет на Софийския университет и Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, и с подкрепата на проекта OSOS (Отворени училища за отворено общество) по европейската програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации.

Майсторския клас е подходящ за ученици на възраст от 15 до 19 години. Участвайки в събитието, учениците ще имат възможност в рамките на един ден активно да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици.
След уводни лекции по теория на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците ще направят сами оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева. В края на деня получените резултати ще бъдат обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както в истинска научна колаборация.

Водещ принцип при избора на участниците ще бъде техният интерес към физиката и науката като цяло. Учениците трябва да подготвят и представят:
– кратко есе на английски език за мотивировката им за участие
– препоръка от учител на български език.

Регистрационна форма: https://indico.cern.ch/event/702411/registrations/40560/
Подборът на участниците ще бъде направен въз основа на тяхната мотивация за участие в майсторския клас и владеене на английски език.
Краен срок за кандидатстване: 05.03.2018

Вашият коментар