Огънят на словото

На 14 декмври 2018г., учениците от 10 Б и 11 Б класове със своите класни ръководителки – Милена Николова и Сиана Манчовска бяха на посещение с учебна цел във връзка с дейности в клубове Въздух и Огън по проект “RAINBOW”  в градовете Шумен и Плиска.

Ето какво споделиха учениците след своето завръщане:

„Първо  посетихме сградата на Астрономическата обсерватория, която  се намира в Природен парк “Шуменско плато. На покривната площадка на Обсерваторията са монтирани 5.5-м  и 3.5 м куполи. На втория етаж са разположени работен кабинет със сървър и зала за семинарни занятия със студенти. На първия етаж има оборудвана конферентна зала с 20 места и голяма изложбена зала. Там ни изнесоха лекция на тема „Слънчевата система“ и останахма впечатлени от презентацията, която ни представиха.

В непосредсвена близост до Обсерваторията се намира и паметникът „1300 години България“. Въпреки мразовитото време, разгледахме  склуптурите и се запознахме отново накратко с историята от възникването на България през 681г. до наши дни. Ескурзовод  беше  Сесилия от 10 Б клас, която разказа фактите, около създаването на този паметник.

Накрая посетихме Плиска и  Дворът на кирилицата – мястото, където кирилските букви се завръщат у дома, след като са дарили светлина и познание на една значителна част от човечеството.

Изображенията и орнаментите на всяка буква подсказват не само думи от българския и руския език, започващи с нея, но и внушават красотата, хармонията на човешкия и природния свят, обединени от универсалните християнски символи.

Завърнахме се с чувството за гордост и признателност  към нашата история и култура. Ще останем заредени задълго с огънят на словото!“

След пътуването с учебна цел, учениците подготвиха презентации за всяка от посетените забележителности с впечатления и информация за наученото от тях.

Вашият коментар