Ученици от ФСГ“Васил Левски“ посетиха Парламента в Литва по програма Еразъм+

Група от трима ученици и двама преподаватели от ФСГ “Васил Левски“, гр. Добрич бяха на посещение в  град Вилнюс, Литва във връзка с работата им по проект “RAINBOW-Right Attitude IN Building Our World”, по програма Еразъм+. В периода от 10 до 17 март българската група се запозна отблизо с образователната система, културата и традициите на северната държава.

Училището домакин по проекта, Vilnius Santariskes Consulting – Teaching Center, е единственото болнично училище в страната и предоставя образователни услуги на деца, на които се налага продължителен болничен престой. Нашите ученици – Пламена, Сиана и Димитър и от 9г клас, заедно с учениците от Турция, Испания, Италия, Румъния, Македония и Литва,  работиха заедно в клубове за неформални дейности с елементите Огън и Вода. Те показаха и свои презентации на тема „Социално включване“. Учителите взеха участие в Международна конференция на тема „Неформални Образователни Методи“, на която представиха свои разработки и презентации.

Кулминацията на посещението бе визитата в Литовския парламент. След като разгледаха кулоарите на парламента и присъстваха на дебати между депутати в парламентарната зала, ученици и учители проведоха среща разговор с литовския депутат и председател на Комисията по Образование и наука – Витаутас Йозапайтис.

Вълнуващо преживяване за всички участници бе и посещението в Центъра за гражданско образование към Офиса на Президента на Република Литва. Там с интересни интерактивни методи и нетрадиционни подходи посетителите се запознаха с миналото и настоящето на младата държава.

В края на месец май 2019г. предстои добричката ФСГ “Васил Левски“ да е домакин на последната среща на участниците в проекта.

Вашият коментар