Състезание „Моята професия“

На 8.05.2019г. се проведе състезанието „Моята професия“ – едно от мероприятията за отбелязване юбилея на училището. Участници бяха единадесетите класове с отбори, излъчени от всеки клас. Имената на отборите съответстваха на специалностите им – отбор „Застраховател“ от специалност „Застрахователно и осигурително дело“, отбор „Счетоводител“ от специалност „Оперативно счетоводство“, отбор „Митничар“ от специалност „Митническа и данъчна администрация“ и отбор „Икономист“ от специалност „Икономика и мениджмънт“. Участниците бяха оценявани от жури в състав: председател Елка Димова, зам. кмет „Финанси и общинска собственост“, Галина Павлова – счетоводител и бивш преподавател в гимназията и Ирина Андонова – главен счетоводител на „Магнолия клуб“ и зам. главен счетоводител на „Дарик Имоти България“. И трите дами са възпитанички на нашето училище.

Състезанието се проведе на три етапа. В първия всеки отбор трябваше да презентира своята професия. Най-добре бе представена професия застраховател, а  отбор “Икономист“ не представи убедително своята професия и отпадна. Втория етап бе свързан с прилагане на уменията за икономически анализ и вземане на решения по зададен казус. Проблемите, на които трябваше да предложат решения бяха свързани с лошата инфраструктура на града и застаряващото население. Бяха предложени интересни идеи за задържане на младите хора в града, намаляване на данъците при раждане на дете, дори и наблюдение за появата на всяка нова дупка по пътищата в града. Журито реши, че след този кръг трябва да отпадне отбора на счетоводителите. Третия етап беше „Професионални войни“ по аналогия на „Семейни войни“. Въпросите бяха с икономическа тематика, като организаторите бяха попитали 100 човека за отговори. След петте рунда на „войните“ имаше победител, но се изигра и „Бързи пари“, за да се довърши модела на състезанието. Убедително победи отбор „Застраховател“. Той получи първа награда – 5 билета за кино, осигурени от кино клуб Икар. На второ място е отбор „Митничар“, неговата награда е фамилна пица с 5 кока-коли от пицария Уно; на трето място отбор „Счетоводител“ получи ваучер за 5 дюнера, осигурени от Ekselans foods и на 4 място отбор „Икономист“, който получи торта, осигурена от сладкарница „Захир“. Състезанието премина много емоционално и вълнуващо.

След кратка почивка се проведе и второто състезание „Моята бизнес идея“, в което отново участваха единадесетите класове. Имаше една задача  – стартиране на бизнес с 50 лв като се разработят и съответните маркетингови политики и се  направи SWOT анализ. След 20 минутен дебат в отборите, в който и техните съученици имаха право да участват, бяха представени идеите. Най-обоснована и реализируема бе идеята на отбор Икономист – онлайн търговия с телефонни аксесоари и те се класираха на първо място. Наградата им бе 50 лв и 2 едномесечни карти за фитнес в спортен клуб „Станго пост“.

Предтавители на Уни Кредит Булбанк връчиха специална награда на банката, която също отиде при отбор „Икономист“. От банката бяха осигурени награди за всички участници.

Водещи на състезанията бяха Венцислав и Дани от 12 д клас.

Участниците проявиха хъс и ентусиазъм в състезанията, показаха своите знания и умения и заявиха желанието си за участие в бъдещи подобни мероприятия.

Вашият коментар