Коучинг умения за учители

От 28.07 до 2.08.2019 преподавателите Теодора Иванова и Димитричка Порязова участваха в структуриуран курс в Порто, Португалия. Обучението се финансира по проект „Готови за бъдещето“. Темата на курса е „Coaching – А powerful toоl” /Коучингът – мощен инструмент/. Обучението бе организирано от „Learning Тogether”, Порто. Групата беше от  20 човека, учители по различни предмети /математика, физика, икономически дисциплини, английски език, учители в начален курс/  и  работещи в центрове за професионална квалификация от няколко държави – Полша, Ирландия, Естония, Австрия, Италия и Испания.

„Темите, които разгледахме бяха свързани с проблемите в учителската професия, как да намалим стреса в професията, как по-добре да разбираме учениците си, да развиваме тяхната креативност. Според нашия  преподавател Марко Ламас, практикуването на коучинг е най-успешния начин да изкараш най-доброто от учениицте, да развиеш техните таланти и способности, да създадеш умения и увереност, да подхранваш желанието за  учене. Правихме SWOT анализ на учителската професия – професионални роля  и свързани умения. Дискутихме различни видео материали, в които се акцентира върху креативността, комуникативността, дизайн на мисленето и поощряване на нестандартно мислене. Креативността не  е талант, тя е начин на работа.Атмосферата се разведряваше с различни начини за формиране на работни групи и игри, което се препоръчва и за работата в клас. Освен професионалните умения, подобрихме и уменията си за комуникация на английски език, създадохме контакти с колегите от другите държави и се докоснахме до португалската култура.“ – споделиха г-жа Иванова и г-жа Порязова след завръщането си в България.

Живеем  в ново време, където е необходимида бъдат използвани  нови подходи на преподаване, учене, комуникация, практически и приспособими към всяка организация и всеки ученик. Нашите ученици са от ново поколение, информирани, желаещи да приспособят училището към своите потребности, неумеещи да комуникират помежду си.

Практическото приложение от наученото ще бъде внедрено и в класната стая и с различни методи и техники за обучение ще бъдат запознати и учителите във ФСГ „Васил Левски“.

 

Вашият коментар