Национална програма „Иновации в действие“

От 13 до 15.11.2019 година група ученици от осмите класове и двама учители гостуваха в ПДТГ „Димитър Хадживасилев“  гр. Свищов. Визитата беше свързана с обмен на добри практики по Национална програма „Иновации в действие“.

Участници бяха ПДТГ„Димитър Хадживасилев“  гр. Свищов, ФСГ „Васил Левски“ гр. Добрич и ЧПГ „Райко Цончев“ гр. Добрич. В срещата се включиха представителите на нашето училище: г-жа Теодора Иванова и  г-жа Светла Атанасова, Ивет Лазарова, Лили Йорданова, Павлин Димитров, Александра Филипова, Ангел Маринов и Виктория Йорданова – ученици от осмите класове.

Дванадесетокласниците от специалност „Икономическа информатика“ при училището-домакин, подпомогнати от старши учител Теодора Спасова запознаха и демонстрираха работа си с Офис 365 пред всички. Презентирани бяха работа с електронна тетрадка,  работа в екип и контрол и оценка на знанията чрез електронни тестове.

След това бяха показани забележителностите на гр. Свищов, като в ролята на гид бе старши учителя по История и цивилизации Альоша Кушлов. Той  разказа интересни и малко известни факти за известни личности, родени и живели в гр. Свищов, който е известен като град на дарителите.

Програмата продължи с представяне на Облачни технологии от страна на старши учител Теодора Спасова. Старши учител Юлия Величкова – заместник директор по учебната част и преподавател по Предприемачество представи второто направление от иновацията – „Педагогика на освобождението“, подпомогната отново от старши учителя по история и цивилизации Альоша Кушлов.

Демонстрация на иновативен урок по предприемачество, основан на „ Педагогика на освобождението“, в който участваха ученици от трите училища, които разделени на 5 отбора имат за задача да създадат иновация на свободно избран предмет от ежедневието  /колело, слушалки за телефон и др./. Иновацията беше представена под формата на телевизионна реклама на импровизиран телевизор. Въпреки, че нямаше състезателен характер, учениците изпълниха задачите си с ентусиазъм. Нашите осмокласници, макар и най-малки и неопитни се представиха изключително достойно.

Денят завърши със споделяне на добри практики с колегите от другите училища. Този обмен беше полезен както за учениците, така и за учителите. Надяваме се, че ще внедрим част от техниките и методите на обучение и във ФСГ „Васил Левски“.

 

    

Преди месец във ФСГ също имахме посещение за кратко от ученици и учители от ПДТГ „Димитър Хадживасилев” град Свищов.

 

Вашият коментар