Първа мобилност по проект „Save Our Seas“

Успешно приключи първата мобилност по проект  „Save Our Seas“, 2019-1-DE03-KA229-059808 по програма Еразъм+. От 20.03.22 до 26.03.22 г.  двама учители и петима ученици от ФСГ „В. Левски“, град Добрич бяха в град Ористано, Италия на отложената от 2020г. среща.

Стефан Стефанов от 11.а клас, Пламенна Петрова и Рая Дичева от 11.г клас, както и Божидара Станчева и Драгомир Няголов от 9.а клас представиха нашата гимназия пред партньорите по проекта от Португалия, Литва, Германия и Италия в класическата гимназия „Ди Кастро“, Ористано. Основната тема на тази мобилност е опазването на Средиземно море. Всички се включиха в дискусия за замърсяването на морето и неговото крайбрежие, растението посидония океаника, като и за ролята му за опазване на океаните. Проведоха се много игри на Kahoot, сесии за „мозъчна атака“, работиха в международни екипи по презентация за почвената и крайбрежната ерозия. Участниците се запознаха с местните културни и исторически забележителности, направиха обиколка с екскурзовод в археологическия музей в град Ористано. Бяха посрещнати и разговаряха с кмета на града и разгледаха кметството.

„През петте дни на работа по проекта, програмата беше много натоварена и интересна. Направихме пешеходна обиколка на крайбрежието на Сан Джовани  и плажа на Ин Арутас, любувайки се на защитените кристално чисти плажове и топлото слънце на Сардиния. Обсъдихме разнообразни стратегии за защитата на крайбрежието и плажовете от ерозия и човешката дейност със специалист океанограф, представител на Международния морски център Торе Гранде. Българските ученици, заедно с новите си приятели от Португалия, Литва и  Италия, след екипна работа по биоразнообразието по крайбрежието, посетиха археологическия район Тарос и историческия музей в Кабрас. По пътя към България, в Рим, учениците разгледаха някои от забележителностите на вечния град – Колизеума, Римския форум, Пантеона, известния фонтан „Ди Треви“, площад Навона, замъка „Св. Анджело“, площада на Ватикана пред базиликата „Св. Петър“ и др.“- споделиха техните ръководители Марияна Огнева и Божидар Янков.

Следващата мобилност по проекта „Save our Seas“ ще се проведе от 26 до 28 април онлайн. На нея домакини ще сме ние от ФСГ „Васил Левски“, а темата е свързана опазването на Черно море.