Участие на ученици и учители от ФСГ „Васил Левски“ по проект „Scientific Concepts in the production of Sustainable Energy“ в град Кичево, Северна Македония

От 08.05.2022 до 14.05.2022г петима ученици и двама учители от ФСГ „Васил Левски“, гр.Добрич успешно приключиха третата по ред мобилност по програма Еразъм + с тема “Scientific Concepts in the production of Sustainable Energy”, която се проведе в гр.Кичево, Северна Македония. Презентации представиха държавите участнички по проекта- домакините от Северна Македония, Италия, България, Португалия и Турция. Активно участие в дейностите взеха Жени Димитрова от 9. б клас, Стефан Стефанов от 11. а клас и Драгомир Няголов от 9. а клас.

След изнесените презентации по темата на проекта, присъствахме на лекция от учител по физика в училище „Дрита“, който успя да представи нови гледни точки, относно соларната енергия и да включи учениците в игра за изчисляване на нейния разход. На следващия ден посетихме локация със соларни инсталации /комплекс Осломей/, където учениците се запознаха с принципа на работа на самите панели отблизо.

През седмицата също така бяха организирани и посещения на: Исторически    я музей в гр.Кичево, местността Китино Кале с гледка над целия град, Арт инсталация на модерно изкуство в Кнежина. Спиращи дъха гледки видяхме в каньона Матка, а след него учениците се запознаха и отблизо със самата столица Скопие и историята, която носи тя.

На тържествена церемония, на която присъстваха всички държави участници, бяха връчени сертификати за участие в проекта. Всяка една държава представи танц или песен от своята държава.

Последният ден беше изключително емоционален, както за учениците, така и за учителите. Благодарение на програмата Еразъм + се заформиха нови международни приятелства.

Следващата среща по проекта ще бъде през месец юни, на която домакини ще сме ние.