Втора среща за ФСГ ‘‘Васил Левски“ по програма ЕРАЗЪМ+

От 11 до 16 декември се проведе кратка среща за обучение на учители и ученици в град Ботошани, Румъния – по проект „RAINBOW-Right Attitude In Building Our World“, програма Erasmus+.

В срещата взеха участие 2 ученички от 9б клас – Божидара Пейчева и Християна Калчева, 2 ученика от 10б клас – Георги Енчев и Ивелин Стефанов и преподавателките Снежина Вутова – координатор на проекта и Калинка Ненова – преподавател по информатика.
Всички гости бяха настанени в хотел „Мария“. За нас българите това име беше от голямо значение.
Срещата между партньорите от Испания, Италия, Литва, Македония и Турция беше открита в Историческия музей на града. Ученички от училището партньор от Румъния изпълниха химна на Европа. Всички участници представиха своите страни, градове и училища с филми и презентации.
В следващите дни се редуваха работа по проекта и посещения на забележителности в градовете Ботошани, Яш и Сучава.

Незабравимо ще остане посещението на Културния дом в Сучава, както и университета „Александър Куза“ – първия университет на Румъния открит през 1860 година.
Учениците от ФСГ „Васил Левски“ работиха в клуб Туризъм, заедно с представителите на Турция и в клуб Традиции заедно с представителите на Литва. Основната дейност на клубовете беше свързана с темата Земя.
Изключително вълнуващо беше представянето и срещите с румънските учители и ученици. Училището им е голямо, с две сгради за начален и горен курс, спортна зала, общежитие и стол. Направи впечатление, че в началния курс всеки клас  има различна униформа. Цялото училище е в рисунки на самите ученици.
Близостта на града до Карпатите ни даде възможност да ги посетим. Те ни посрещнаха с метър сняг и много красив връх.

Представянето на добричките ученици получи отлична оценка. Те се справиха прекрасно с английския език, бяха много точни и организирани. Спечелиха си много приятели от цяла Европа.

Вашият коментар